FI | EN
takaisin

 

Anniina Löytönen - tapettisuunnittelija ja yrittäjä

 

Kuopion Muotoiluakatemian Säätiö jakoi vuodelle 2022 yhteensä 50 000 euroa apurahoja luovien alojen ammattilaisille. 

Apurahaa sai yhteensä kuusi muotoilijaa eri puolilta Suomea. Tässä haastattelusarjassa esittelemme kaikki apurahojen saajat ja tutustumme heihin sekä heidän töihin ja tulevaisuuden suunnitelmiin paremmin.

Tänään esittelemme joensuulaisen Anniina Löytösen - tapettisuunnittelijan ja yrittäjän. Anniinan Löytönen Wallpaper sai säätiöltä 5 000 € asiakasta osallistavan suunnittelutyökalun kehittämiseen. 

 

Kuka olet, mitä teet ja miksi hait säätiön apurahaa?

Olen Anniina Löytönen, joensuulainen tapettisuunnittelija ja tuore luovan alan yrittäjä. Hain säätiön apurahaa osallistavan muotoilun palveluni kehittämiseen ja markkinointiin.
Suunnittelen siis yksilöllisiä ja persoonallisia tapetteja asiakkailleni heidän omien tarinoiden ja heille tärkeiden asioiden pohjalta. Lisäksi teen omia tapettiteoksia. Tapetit maalaan digitaalisesti, ja ne painetaan myrkyttömillä väreillä kuitupaperille täällä Joensuussa.

 

Miten Löytönen Wallpaper on syntynyt?

Löytönen Wallpaperin idea syntyi oman tapetointikokemuksen vanavedessä. Tapetoimme kotiamme vuonna 2016 kotimaisilla paperitapeteilla. Tapetointityö oli hirmuinen homma, siitä jäi jättikassillinen hukkaa, ja tapetointiammattilaisen pilviä hipova lasku. Halusin keksiä tapettituotteen, jolla omasta tilasta voi tehdä itselle merkityksellisen ja tärkeän siten, ettei hukkaa synny, eikä tapetoimiseen tarvita mitään erityistä osaamista. Halusin yhdistää palvelussani aikaisemman ammatttini vankan kohtaamisosaamisen kuvataiteeseen ja design- tuotteiden suunnittelemiseen.

 

Millainen on työ-/koulutustaustasi?

Olen ammatinvaihtaja ja aikaisemmalta koulutukseltani olen yhteisöpedagogi (AMK). Olen siis tehnyt jo yhden työuran sosiaali- ja nuorisoalan järjestöissä, viimeisimpänä hallinnollisessa työssä. Lisäksi olen opiskellut dialogista ohjausta Itä-Suomen yliopistossa ja viimeisimpänä kuva-artesaaniksi Riveriassa, josta valmistuin 2020 syksyllä. Opintojeni aikana kehitin yritysideani Vuosi Yrittäjänä ohjelmassa, sekä Karelia AMK:n Draft-hankkeessa, jossa sparrataan uusia liikeideoita lentoon.

 

Inspiraation lähteet ja mistä ammennat luovuutta?

Inspiroidun ihmisistä, arjen tilannekomiikasta ja syvistä keskusteluista. Paras vaihe työskentelyssä asiakkaitteni kanssa on ennakkotehtävien jälkeinen suunnittelutapaminen, jossa pääsen kuulemaan asiakkaani ajatuksia omista toiveista ja hänelle tärkeistä asioista. Eniten inspiroiva hetki on se hetki, kun syntyy yhteys ja syvä ymmärrys, ja voi kokea tavoittavansa asiakkaan toiveet.


Omien tapettiteosten suunnittelussa inspiraatio syntyy usein yksityiskohdista, pinnoista ja kuvioista, joita näen milloin missäkin. Nyt parhaillaan maalaan työnimellä "Kevätlaulu" kulkevaa tapettisarjaa, joka on alunperin saanut inspiraationsa surukimpuista. Rakastan kukkien yksityiskohtien tarkastelua ja eri digitaalisten sivellintekniikoiden kokeilua.

 

Esikuvasi tai kiinnostuksen kohteet?

Ihailen nerokkaita oivalluksia, tai kykyä nähdä jotenkin toisin, ja leikkisyyttä. Kuvataiteessa ihailen valon ja värin mestareita. Arvostan suuresti pieteetillä tehtyjä ratkaisuja, runsautta, yksityiskohtaisuutta ja yllätyksiä.

 

Päiväsi tänään?

Aloitin päiväni hakemalla painosta uuden tapetin. Joimme työhuoneella Woutilassa porukalla pullakahvit ja iltapäivän teen juoksevia toimistohommia ja paperitöitä.

 

Mitä työstät juuri nyt?

Teen asiakkaalleni Tampereelle kahteen makuuhuoneeseen tehosteseinien teoksia heidät prosessiin osallistaen. Lisäksi maalaan kevään aikana valmistuvaa tapettisarjaani. Lisäksi suunnittelen sarjan lanseeraamista ja verkkokaupan kehittämistä.

 

Muotoilun trendit vuonna 2022? 

Kodin sisustus ei ole mitenkään ajan hengestä irrallinen asia vaan heijastelee aina aikaa ja asujien arvoja. Ekologisuus, persoonallisuus, kotimaisuus, ja pehmeät muodot ja asiat näkyvät nyt sisustuksessa. Iloitsen suuresti värien paluusta, ja eri vuosikymmenien yhdistelystä vaivattomasti. Kodin on nyt myös tilana taivuttava ihan uusiin ulottuvuuksiin ja etätyö on tullut jäädäkseen. Mielenkiinnolla seuraan miten esim. työnantajat reagoivat tähän muutokseen.

Ihana asia on myös se, että viihtyvyyden on vihdoin ymmärretty vaikuttavan myös tuottavuuteen, oli kyse sitten toimistosta- tai etätyötilasta. Ihanaa, että runsaus on palaamassa myös suomalaisiin koteihin. Iloitsen myös siitä, että suomalaiset ovat rohkaistuneet tapetoimaan rohkeasti!

Haluan rikkoa tapetointiin liittyviä ennakkoluuloja. Tapetoida voi monella eri tavalla, rohkeasti, tai vain vähäsen! Itselle merkityksellinen tuote on pitkäikäinen valinta, ja tuotteen elinkaari pitkä. On mahtavaa, että suomalaiset haluavat sisustaa kestävästi ja tässä trendissä haluan olla mukana.

 

Mitä toivot tulevalta vuodelta töiden suhteen? 

Toivon, että yritykseni toiminta lähtee lentoon, löydän uusia kumppaneita, ja myös jälleenmyyjiä, joiden kanssa arvot ja toiminta kohtaavat. Toivon, että saan kunnian toteuttaa ihmisten sisustushaaveita ja että oma mallistoni otetaan vastaan hyvin.

 

https://www.instagram.com/loytonenwallpaper/

https://loytonen.fi/