FI | EN
takaisin

 

Katriina Nuutinen - muotoilija ja lasitaiteilija

 

Kuopion Muotoiluakatemian Säätiö jakoi vuodelle 2022 yhteensä 50 000 euroa apurahoja luovien alojen ammattilaisille. 

Apurahaa sai yhteensä kuusi muotoilijaa eri puolilta Suomea. Tässä haastattelusarjassa esittelemme kaikki apurahojen saajat ja tutustumme heihin sekä heidän töihin ja tulevaisuuden suunnitelmiin paremmin.

Tänään esittelemme Katriina Nuutisen - muotoilijan, lasitaiteilijan ja nimen Thinkers & Makers -brändin takana. Katriina sai säätiöltä 9000 € apurahaa Thinkers & Makers -brändinsä kansainvälistymiseen. 

 

Kuka olet, mitä teet ja miksi hait säätiön apurahaa? 

Olen Katriina Nuutinen (TaM), muotoilija sekä lasitaiteilija

Halusimme kehittää pienellä naisyrittäjätiimillämme kehittelemääni Thinkers&Makers korkkisarjaa, koska näemme tämän kokonaisuuden niin vastauksena omaan ilmastoahdistukseen ja konkreettisena toimena oman toivon säilyttämiseen, mutta myös potentiaalisena yrityksenä, joka tulevaisuudessa voisi työllistää täysin ainakin kolme henkilöä. Kehitämme apurahan turvin T&M brändimme näkyvyyttä ja sille uusia tuotteita. Pyrimme lisäämään suomalaisten tietämystä hiilinegatiivisesta korkkimateriaalista.

Tähtäämme brändimme suoraan kansainvälisille markkinoille ja etsimme uusia asiakkaita Euroopasta laajentaen mm. jälleenmyyntiverkostoa suurimpiin kaupunkeihin. Haluamme brändin perustuvan vahvasti ympäristövastuun periaatteille, suunnittelen tuotteita, jotka kiinnostavan ja ajattoman muotoilunsa lisäksi toimisivat aidosti käyttäjiensä arjessa ja kestäisivät aikaa. Valitsimme materiaaliksi korkin, jolla jo itsessään on ympäristömerkitys.

 

Miten ja milloin olet alunperin kiinnostunut muotoilusta? Ja miten innostuit myös asustesuunnittelusta? 

Vielä Taideteollisessa korkeakoulussa opiskellessani ajattelin, että minusta tulisi keraamikko. Lasi alkoi kuitenkin vetää voimakkaasti puoleensa juuri ennen maisteriopintoja. Löysin oman tapani tehdä tätä työtä ja väylän ilmaista luovuuttani lasin ja lasin muotoilun kautta. Urani alussa valaisimet olivat se juttu ja lasimateriaali monen muun materiaalin kanssa yhdistettynä sopi siihen täydellisesti. Olen aina innostunut erilaisista materiaaleista ja niiden työstötekniikoista. Käytössä oleva, arkea ilahduttava tuote on minulle käytännöllisenä, kauneutta ympärilleni halajavana ihmisenä jotenkin vaan luonteva työn kohde.

Urani edetessä korkkikangas löysi minut yhden alihankkiijani kautta. Päätimme tehdä siitä materiaalista jotain yhdessä ja ensimmäiseksi tuotteeksi muodostui aivan sattumalta Aarni-reppu. Neljän vuoden jälkeen vakuutuin materiaalin monipuolisuudesta, sen ekologisuudesta ja kestävyydestä ja päätin lähteä vahvemmin rakentamaan brändiä vuosien ajan kehittyneen malliston pohjalta.

 

Millainen on työ-/koulutustaustasi? 

Opiskelin keramiikka- ja lasitaidetta kandiopintoni silloisessa Taideteollisessa korkeakoulussa ja valmistuin Taiteen maisteriksi Taideteollisen muotoilun osastolta Aalto Yliopistosta. Välissä ennätin tehdä vaihto-opinnot Tukholman Konstfackissa. Olen valmistumisestani asti, vuodesta 2011, toiminut muotoiluyrittäjänä 2010 vuonna perustamassani yrityksessä. Viime vuosina olen innostunut täydentämään tietoani mm. FOB- ja GROW-yrittäjyyskoulutuksissa.

 

Inspiraation lähteet ja mistä ammennat luovuutta?

Tylsästi sanottuna arki inspiroi, mutta myös näin korona aikana musiikki on tuonut virtaa ja uutta pontta tekemiseeni. Ilmastonmuutos on ollut suuri pelko ja ahdistuksen aihe jo useita vuosia ja aiemmin lamauttanut myös tekemistäni. Olen nyt kuitenkin onnekseni löytänyt väylän purkaa pelkoani tekemiseen ja löytänyt oman tavan toimia ja luoda toivoa luovuudellani tähän mahdottomalta vaikuttavaan tilanteeseemme ja tulevaisuuteen. Haluan tekemiseni näyttävän, että kaikilla on mahdollisuus vaikuttaa arjessaan. Oli se sitten kuinka pieni teko, merkitys tekemiseen voi löytyä juuri siitä toivon tunteesta.

 

Esikuvasi tai kiinnostuksen kohteet muotoilussa?

Patricia Urguiola on ollut pitkään ollut esikuvani muotoilijana, etenkin Moroson kanssa tehdyt, ennakkoluulottomat ja rohkeat tuotteet inspiroivat minua suuresti ja osoittavat, miten monella tapaa voi tällä kentällä toteuttaa visioitaan. Tässä yhteistyössä minua kiehtoo myös se, että se on kahden naisoletetun yhteistyötä. Nykyään ihailen toimijoina Greta Thunbergia, David Attenboroughia ja esimerkiksi vaatteiden parsimisesta taidetta tehnyt Celia Pym, joille ihmisten havahduttaminen maapallomme tilanteeseen on suuri sydämen ja elämän työ, ja jolle he ovat antaneet kaikkensa.

 

Päiväsi tänään?

Sisältää enemmän kirjoittamista työstäni ja ajatuksistani, kuin piirtämistä tai uusien tuotteiden suunnittelua ja pidän siitä ajatuksesta.

 

Mitä työstät juuri nyt?

Viimeistelen ensimmäistä yksityisnäyttelyäni toukokuun avajaisiin KWUM-museossa, Fiskarsissa. Aiheena on niin ikään ilmastoteemat, ahdistus ja toivo ja toimijuus. Myös Thinkers&Makersin kehitystyö jatkuu tiiviinä koko vuoden, kiitos tämän apurahan. Haemme myös tiimiimme juuri tehomyyjää, oikean ihmisen löytäminenkin on moninainen työnsarka.

 

Muotoilun trendit vuonna 2022? 

Kestävä kuluttaminen uhraamatta elinolojamme, uusiutuvat materiaalit, materiaali-innovaatiot, edelleen kunnostamis- ja huoltovinkit ja mahdollisuudet. Toivoisin, että tietynlainen muodin ja muotoilun jatkuva uudistuminen tapahtuisikin hitaammalla syklillä ja kestävyys kaikin tavoin liittyisi tällä alalla toimimiseen ja tavallisen ihmisen kulutusvalintoihin entistä vahvemmin. Yksi vahvistunut trendi on kierrättäminen ja niiden vaatteiden ja asusteiden käyttö luovasti, mitä meillä jo on. Voisin nähdä, että jo olemassa olevan tuunaaminen, vaatteiden mittatilauksena teettäminen ja kuosittaminen uudelleen omistajalleen istuvaksi tulevat tänä vuonna puheenaiheiksi. Rohkeus on aina myös muotia, se liittyy näihinkin kaikkiin ilmiöihin.

 

Mitä toivot vuodelta 2022?

Toivon itseltäni rohkeutta riskien ottoon ja repäisyihin. Minulla on tapana tehdä asiat turvallisesti ja varman päälle. Uuden brändin käynnistäminen ja saattaminen kaikkien tietoisuuteen vaatii kuitenkin äänen pitämistä ja vahvoja otteita. Toivon, että minulla on myös kanttia toitottaa Thinkers&Makersia sen ansaitsemalla tavalla!

 

Unohtumattomin muotoilukokemuksesi? 

Maison & Objet 2016 tammikuussa Pariisissa. Esittelimme Skandinaviasta valittujen muotoilulahjakkuuksien kanssa omaa tuotantoamme Talents a la Carte -näyttelyssä messuilla. Vieressäni oli merilevästä ja kalkkijätevuorista valaisimia ja huonekaluja valmistava tanskalainen Jonas Edvardson. Muistan sen tunteen, että esitellessäni lasitöitäni, olin yhtä aikaa ylpeä ja samaan aikaan hämmentynyt. Teoksissa ja tuotteissani käyttämilläni materiaaleilla voisin itsekin ottaa kantaa kulutustottumuksiimme. Olemme Jonasin kanssaan edelleen paljon yhteyksissä, se on ollut todella antoisaa ja inspiroivaa. Kollegoiden tuki ja heidän uransa antaa paljon tähän työhön.

 

https://www.thinkersandmakers.fi/

https://www.instagram.com/thinkers_and_makers/

 

Kuvat: Jyri Keronen