FI | EN
takaisin

 

Henri Judin - muotoilija, yrittäjä, Design Manager 

 

Kuopion Muotoiluakatemian Säätiö jakoi vuodelle 2022 yhteensä 50 000 euroa apurahoja luovien alojen ammattilaisille. 

Apurahaa sai yhteensä kuusi muotoilijaa eri puolilta Suomea. Tässä haastattelusarjassa esittelemme kaikki apurahojen saajat ja tutustumme heihin sekä heidän töihin ja tulevaisuuden suunnitelmiin paremmin.

Tässä artikkelissa esittelemme Henri Judinin - muotoilijan, yrittäjän ja Design Managerin. Henri sai Säätiöltä 10 000 € apurahaa puisen kalustemalliston toteuttamiseen sekä oman brändin liiketoiminnan kehittämiseen. 

 

Kuka olet, mitä teet ja lyhyesti miksi hait Säätiön apurahaa?

Olen Henri Judin. Työskentelen Design Managerina Vivero Oy:ssä ja toimin lisäksi sivutoimisena yrittäjänä. Yritykseni kautta suunnittelen omia tuotteita ja teen freelance-suunnittelua. Korona-aika on ollut vaikeaa, kun alan tapahtumat ja sovitut yhteistyökuviot ovat kuihtuneet kasaan. Aluksi pysähtyneisyys tuntui lamaannuttavalta, mutta sitten huomasin, että vihdoin oli aikaa luoda uutta. Uusi kalustemallisto alkoikin hahmottua suhteellisen vaivattomasti, kun ei ollut mitään paineita. 

Olisi ollut sääli jättää suunnitelmat vain tietokoneen tiedostoihin ja luonnosvihkoon, mutta ilman yhteistyökumppania, ei minulla ollut resursseja suunnitelmien toteuttamiseen. Tämä sai minut hakemaan apurahaa ja ilokseni myös Kuopion Muotoiluakatemian Säätiö näki saman potentiaalin, kuin minä. Mallisto tulee olemaan mielenkiintoinen, ajankohtainen, mutta ajaton kokonaisuus kalusteita eri käyttötarkoituksiin.

Kun maailma taas avautuu, olen valmis. Tavoitteenani on oman brändin ja liiketoimintani kehittäminen, oman osaamiseni kansainvälisesti esiintuominen, verkostoituminen, valmistajakontaktien luominen ja ylläpitäminen, sekä Suomalaisen muotoilun tilan haastaminen ja esitteleminen uusien, laadukkaiden ja kestävien tuotteiden avulla.

 

Miten ja milloin olet alunperin kiinnostunut muotoilusta? 

Minusta tuntuu, että kiinnostun muotoilusta joka päivä uudestaan. Ne on esimerkiksi hetkiä, kun näkee jotain mielettömän hienoa, mitä kollegat ovat tehneet, tai kun keksii itse viimein ratkaisun pulmaan, mitä on saattanut miettiä jo pitkään.

Ei ollut lainkaan itsestään selvää, että minusta tulee muotoilija. Olen aina ollut taiteellinen. Lapsena piirsin paljon ja leikin aina muovailuvahalla. Kiinnostuin pian myös keramiikasta, mikä näin jälkikäteen ajatellen opetti minua valtavasti kolmiulotteisuuden hahmottamisessa. Harrastin keramiikkaa Joensuun lasten ja nuorten kuvataideoppilaitoksessa 7-vuotiaasta 18-vuotiaaksi. Tiesin aina, että haluan tehdä työkseni jotakin luovaa, mutta harrastuksen muuttaminen ammatiksi ei silloin tuntunut oikealta. Lukiossa opinto-opasta selatessani löysin muotoilijan ammatin. Siinä tuntui sopivasti yhdistyvän luovuus ja käytännöllisyys.

 

Millainen on työ-/tai koulutustaustasi?

Pääsin opiskelemaan muotoilua Savonia-ammattikorkeakouluun, Kuopion Muotoiluakatemiaan, mistä valmistuin 2013. Sain muotoiluakatemiasta vankan pohjan muotoilijan uralleni. Valmistuttuani sain töitä Viverolta, missä olin tehnyt opiskeluihini kuuluvan työharjoittelun. Kannustankin kaikkia alalle haluavia verkostoitumaan hyvin jo opiskelujen aikana. Olen nyt ollut Viverolla töissä liki 10 vuotta. Työtehtäväni ovat muuttuneet ja vastuuni on kasvanut vuosien saatossa ja toimin nyt yrityksen design managerina.

Valmistuin vuonna 2019 taiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta. Opiskeluajan työskentelin sivutoimisesti myös Viverolla. Aalto-yliopistossa sain syvennettyä ammattitaitoani, vahvistettua itseilmaisuani ja luotua tärkeitä kontakteja ja ihmissuhteita.

2018 tein työharjoittelun IKEAlle. Muutin Ruotsiin, Älmhultiin, pienelle paikkakunnalle, missä IKEAn pääkonttori sijaitsee. Olin osana IKEAn muotoilutiimiä ja suunnittelimme tuotteita kaikkialle maailmaan miljoonien ihmisten koteihin.

Minulla on kokemusta siis hyvin eri kokoisista organisaatioista. Luulen, että se on myös yksi vahvuuteni suunnittelijana – osaan skaalata suunnittelun tarvittavaan mittakaavaan.

 

Inspiraation lähteet ja mistä ammennat luovuutta?

Rakennettu ympäristö, kaupunki, internet ja taidenäyttelyt inspiroivat minua. En löydä luonnosta juurikaan inspiraatiota, mutta juuri siksi se on niin tärkeä. Kun omassa elinympäristössä lähes kaikki inspiroi, niin vastapainona luonto rauhoittaa. Pystyäkseni olemaan luova, tarvitsen näitä molempia.

 

Esikuvasi tai kiinnostuksen kohteet, esimerkiksi muotoilussa?

Olen siitä huono muotoilija, että osaan hävettävän harvoin nimetä tuotteita tai muotoilijoita. Vuosilukuja en muista koskaan. Tietenkin pitää tuntea historiaa, mutta omat esikuvani, intohimoni ja kiinnostuksen kohteeni ovat ennemminkin taiteen, kuin muotoilun kentältä. Ihailen suuresti esimerksi Keith Haringia. Tein Aalto-yliopiston opinnäytetyöni optisista illuusioista, jolloin hurahdin myös optiseen taiteeseen ja tutustuin sen mestareihin, kuten Victor Vasarelyyn ja Bridget Riley’n. 

 

Päiväsi tänään?

Työskentelen tällä hetkellä puolet viikosta Viverolla. Toinen puoli on omille projekteille. Tänään etsin verhoilukankaita uuteen mallistoon. Olin yhteydessä verhoilukankaiden toimittajiin ja menen ensi viikolla tapaamaan heitä. Valinnanvara on päätähuimaava, mutta heidän ammattitaidollaan löydämme varmasti juuri oikeanlaiset kankaat.

 

Mitä työstät juuri nyt?

Työstän juuri nyt uutta mallistoa, johon Kuopion Muotoiluakatemian Säätiö myönsi apurahan. 

Valitsin uuden malliston pääraaka-aineeksi suomalaisen puun sen ajattomuuden, kestävyyden ja laadun vuoksi. Olen suunnitellut puutuotteita ja työskennellyt puumateriaalin kanssa, mutta omasta henkilökohtaisesta portfoliostani puuttuvat puutuotteet. Uskon tällä olevan ovia avaava vaikutus omalle uralleni, kun pystyn näyttämään laajemmin omaa osaamistani myös eri materiaalien osalta. Tuotteet tulevat jatkamaan suunnittelulleni ominaista eri suuntaisten linjojen leikkiä. 

Minulle on aina ollut tärkeää ottaa huomioon myös tuotanto, tuotantoon soveltuvuus ja esimerkiksi kuljetus heti suunnittelun alkuvaiheessa. Näin tuotteet on mahdollista suunnitella järkevämmin, taloudellisemmin ja ekologisemmin toteutettaviksi.

 

Kalustemuotoilun trendit vuonna 2022?

Nimenomaan puun käyttö rakentamisessa ja sisustuksessa on viime vuosina kasvanut valtavasti, mikä on nähtävissä myös raaka-aineiden hinnan nousuna. Tämä tarkoittaa lisävastuuta meille suunnittelijoille ja muotoilijoille; Kun raaka-aine on kallista ja kysyntä kovaa, tuotteet on suunniteltava entistä kestävimmiksi ajallisesti ja rakenteellisesti.

Olen havainnut ympäristössä merkkejä siitä, että kaipaamme sisustukselta nyt myös hauskuutta. Emme enää halua ainoastaan jo kuolleiden suunnittelijoiden tuotteita, kevyitä ja minimalistisen ohuita rakenteita, vaan sisustus rakennetaan melko muodokkaiden, runsaiden, jopa uniikkien esineiden ja huonekalujen varaan, tai niillä maustaen. Myös väreillä hullutellaan ja niitä yhdistellään rohkeasti. Uskalletaan käyttää myös rohkeammin nuorten, uusien ja lahjakkaiden suunnittelijoiden tuotteita.


Tämä on mielestäni mielenkiintoinen ja virkistävä kehityssuunta. Uskon kestävien, hyvin suunniteltujen ja tarkkaan valittujen esineiden tuovan ihmisille iloa pitkäksi aikaa. Haluan osaltani rohkaista ihmisiä tähän ja suunnitella arkea ilahduttavia tuotteita.

 

Mitä toivot tulevalta vuodelta töiden suhteen?

Toivon, että kokoontumisrajoituksista päästään eroon. Viime ajat ovat olleet työn suhteen aika yksinäistä puurtamista. Odotan muotoilualan tapahtumia ja messuja ja että voi taas vapaasti nähdä kollegoita ja tutustua uusiin ihmisiin. 

 

Unohtumattomin muotoilukokemuksesi?

Omat näyttelyt ovat aina mieleenpainuvia kokemuksia. 2019 järjestimme yhteisnäyttelyn kollegoideni ja ystävieni Laura Väreen ja Lassi Alestalon kanssa Milanossa. Osaston ja tuotteiden suunnitteluun ja toteutukseen meni liki vuosi. Kun yhden asian parissa työskentelee intensiivisesti vuodenkin verran, se on aika unohtumatonta. Hyvin raskasta, mutta myöskin palkitsevaa. Myöhemmin samana vuonna pidimme näyttelyn myös Kiinassa, Chengdun Design-viikolla. Me olimme siellä kutsuvieraina ja meille oli kerrottu hyvin vähän etukäteen mistään. Yhtäkkiä huomasin olevani yksi messujen keynote-puhujista ja puhuvani satapäiselle yleisölle.

 

www.henrijudin.com
www.instagram.com/hnrjdn

 

Kuvat:

Yllä oleva henkilökuva: Aleksi Tikkala

Alla olevat kuvat:

1. Esa Kapila / Young Finnish Design

2, 3, 5. Aleksi Tikkala