FI | EN
takaisin

 

Hanna Korhonen, korumuotoilija ja kultaseppä, Hanna K Design & Jewellery Oy

 

Kuopion Muotoiluakatemian Säätiö jakoi vuodelle 2022 yhteensä 50 000 euroa apurahoja luovien alojen ammattilaisille. 

Apurahaa sai yhteensä kuusi muotoilijaa eri puolilta Suomea. Tässä haastattelusarjassa esittelemme kaikki apurahojen saajat ja tutustumme heihin sekä heidän töihin ja tulevaisuuden suunnitelmiin paremmin.

Yksi apurahan saajista on Hanna Korhonen, kuopiolainen korumuotoilija ja kultaseppä. Hanna sai Säätiöltä 10 000 € brändin kehitykseen tähtäävien koruteosten ja portfolion tuottamiseen. 

 

Kuka olet, mitä teet ja mihin kehitystarpeeseen haet Säätiön apurahaa?

Olen Hanna Korhonen Kuopiosta, toimin korumuotoilijana ja kultaseppänä yrityksessäni Hanna K Design & Jewellery Oy. Hain apurahaa brändini kehittämiseen. Olen jo muutaman vuoden suunnitellut yritykselleni seuraavaa harppausta ja idea on kiteytynyt ja kehittynyt tuona aikana. Nyt oli oivallinen hetki viedä suunnitelmia eteenpäin ja apurahan turvin työ saadaan heti alkuun oikealla tavalla. Aloitan tänä vuonna näyttävämmän gaala-henkisen korumalliston suunnittelun ja toteutuksen, josta laaditaan yritykselleni ammattimainen portfolio, jolla pyritään kontaktoimaan muodin alan näkyvimpiä ammattilaisia: muotisuunnittelijoita, puvustajia, stylistejä, elokuva-alan ammattilaisia Suomesta ja kansainvälisesti.

 

Miten ja milloin olet alunperin kiinnostunut korumuotoilusta? 

Kiinnostus koruihin ja jalokiviin on tainnut kulkea mukanani aina. Äidin korut olivat aina leikeissä mukana, muistan miten hienoja ne olivat, ja ulkoa kertyi iso määrä kaikenlaisia hienoja "jalokiviä" rasioihin talteen!

Jälkikäteen huomaan, että monet kiinnostuksen kohteeni ovat liittyneet alaan jossain määrin, myös taidealat ovat kiinnostaneet ja olleet opinnoissani ja työhistoriassani mukana useasti. Opiskeluhaussakin korumaisuus näkyi, vaikka olisin hakenut esimerkiksi keramiikka-alalle. Tein pääsykokeiden harjoitustöistä aina pieniä, korukokoisia ja pikkutarkkoja.

Varsinainen muotoilun opiskelu alkoi kiinnostaa kuvataidelukion aikana. Se tuntui luonnolliselta jatkolta luovan alan opintoihin. Kun sitten pääsin opiskelemaan korumuotoilua, tuntui (näin kliseisesti sanottuna) kuin olisi kotiinsa tullut. Työpiste tuntui tutulle, työkalut omalle, materiaali oikealle.

 

Millainen on työ-/tai koulutustaustasi?

Ennen muotoilun alan opintoja opiskelin peruskoulun jälkeen Lapinlahden lukion kuvataidelinjalta ylioppilaaksi. Lukion jälkeen olin työmarkkinatuettuna työntekijänä mm. keramiikkastudiossa, sekä nuorisopajalla taiteilijana. Muutoin työhistoria sisältää kaikenlaista ikkunanpesijästä kirjakaupan työntekijään ja mansikanpoimintaan.

 

Inspiraation lähteet ja mistä ammennat luovuutta?

Samoilen mielelläni metsässä, ja luonnossa ylipäänsä. Korumuotoilijana parhaan inspiraation minulle antaakin useimmiten luonto. Sen matemaattisuus ja sattumanvaraisuus, sen rouheus ja selkeys, sen mahtavuus ja sirous tarjoaa ideoita loputtomiin ja antaa koruilleni muodon. Huomaan omissa koruissani usein juuri tämän vastakohtien kirjon. Luonnonmuodoista ammentavien Art Nouveaun mestareiden teokset ihastuttavat kerta toisensa jälkeen.

 

Esikuvasi tai kiinnostuksen kohteet, esimerkiksi muotoilussa?

Art Nouveau-tyylisuuntana on kiehtonut minua pitkään. Alphonse Muchan ja René Laliquen teokset kiehtovat suunnattomasti, sekä Antoni Gaudín arkkitehtuuri.

Tämän hetken kiinnostuksen kohteena on japanilainen kintsugi- ja wabi-sabi -filosofia. Kauneutta rikkinäisessä, ja kuinka rikkonainen ja epätäydellinen voi olla vahvaa ja kaunista.

 

Päiväsi tänään?

Tänään minulla on tiedossa on uusien tilaustyökorujen töiden aloitusta ja runsaasti yrityksen paperitöitä! Pajan työt taitavat jäädä tänään hieman vähemmälle, vastailen pääasiassa uusien asiakkaiden viesteihin ja muihin tiedusteluihin.

 

Mitä työstät juuri nyt?

Sain juuri valmiiksi Art Nouveau-henkisen upean valkokultaisen sormuksen, jossa inspiraatiota haettiin juuri Alphonse Muchan kuvituksista. Erittäin mieluinen tehtävä, sormuksesta tuli upea! Köynnöstyvä, eläväinen runko ja huomion keskipisteeksi valikoitui suuri vaaleanpunainen turmaliini ja pienet timantit sen kehällä.

 

Korumuotoilun trendit vuonna 2022?

Tuntuu, että korumuotoilussa mennään visuaaliselta osalta tällä hetkellä kahden ääripään aallonharjalla. Toisessa päässä erittäin pelkistetyt ja abstraktit muodot, toisessa päässä erittäin rosoiset ja luonnonmukaiset muodot. Samaan tapaan myös värimaailmassakin: toisessa päässä puhtaat ja vaaleat värit, toisessa lämpimät ja tummat värit.

 

Mitä toivot tulevalta vuodelta töiden suhteen? 

Elän innolla tätä alkanutta vuotta. Apurahatyön toteutus on päällimmäisenä mielessä ja uudet tulevat kilpailut innostavat myös kokeilemaan uutta. Opiskelen parhaillaan myös kultaseppämestarin tutkintoa. Toivon että pääsisin sen lisäksi opiskelemaan Pietariin myös kivenistutusta, tämä on poikkeusolojen johdosta lykkääntynyt jo kaksi vuotta. Paljon kaikkea uutta ja upeata on tulossa, jännittävä vuosi!

 

Unohtumattomin muotoilukokemuksesi?

Korumuotoilun näyttelyistä unohtumattomin kokemus oli kuopiolaisten seppien yhteisretkeltä Pietariin, kun kävimme tutustumassa Eremitaasin kulta- ja jalokiviaarteisiin, sekä Fabergén museoon. Uskomattomia teoksia! Mittakaava ja teosten runsaus, sekä museoiden arkkitehtuuri oli jotakin käsittämätöntä. Monen metrin korkuinen kullattu riikinkukko-kello jäi erityisesti mieleen. (https://vsemart.com/hermitage-peacock-clock/)

Omista aikaansaannoksista Kuopion Kultaseppien Yhdistyksen 80-vuotisjuhlanäyttely vuonna 2017 on unohtumattomin. Saimme koostettua työryhmän kanssa häikäisevän hienon näyttelykokonaisuuden alueemme seppien tuotannosta ja historiasta. Samaan näyttelyyn valmistui myös omalta ateljeeltani Sinisiipi-uniikkikaulakoru. Korun materiaaleina on yhdistelty hopeaa ja titaania sekä timantti- ja jalokiviupotuksia. Korun visuaalisen puolen lisäksi erityisesti teknisen toteutuksen onnistuminen on minulle ylpeyden aihe: perhosen siipiä liikuttamalla perhosen tuntosarvet aukeavat, jolloin korun voi pukea kaulalleen. Koru on näyttävin, monipuolisin ja monimutkaisin koru, jonka olen ikinä valmistanut.

 

www.hannakorhonen.fi

www.instagram.com/hanna_k_design

www.facebook.com/HannaKDesignJewellery

www.linkedin.com/in/hannakdesign

 

Kuvat: Teemu Töyrylä & Lasse Hartikainen & Visual Rama