FI | EN
takaisin
Kuopion Muotoiluakatemian Säätiön Apurahansaajat 23

Kuopion Muotoiluakatemian Säätiö myönsi jälleen 50 000 euroa tukea muotoilijoille

Kuopion Muotoiluakatemian Säätiö on myöntänyt yhteensä 50 000 euroa apurahaa neljälle muotoilun sekä käsi- ja taideteollisuusalan toimijalle. Apurahaa saivat tänä vuonna Satu Nisu (Satu Nisu Design) ja Jenni Pääkkönen (Piirre) Kuopiosta, Laura Knuuti (Keloa Eyewear) Sodankylästä, ja Anna Vasko (Aurinkokehrä Design Vasko) Karjaalta.

Apurahahakemuksia saapui määräaikaan mennessä 140 kpl, joiden pohjalta työryhmä ja Kuopion Muotoiluakatemian Säätiön hallitus valitsi neljä muotoilualan toimijaa vuoden 2023 apurahansaajiksi.

Apurahansaajat julkistettiin perjantaina 15.12.2023 Kuopion Muotoiluakatemiassa järjestetyssä apurahajuhlassa. Tilaisuudessa olivat mukana myös viime vuonna Säätiön apurahan saaneet muotoilijat Nicolai Budenberg (Bastogne & Katz Schuhmacher), Essi Järviö (Designkaverit), Ervin Latimer (Latimmier) sekä Annmari Pietiläinen ja Pauliina Westman (Studio A.P.D. / House of Wilow), jotka esittelivät kuluneen vuoden aikana Säätiön tuen avulla edistämiään hankkeita.

Apurahahankkeissa korostuu tänä vuonna perinteisten kädentaitojen modernisointi ja vastuullisuusajattelu

Tuetuissa apurahahankkeissa korostuu tänä vuonna etenkin perinteisten kädentaitojen modernisointi ja vastuullisuusajattelu.

Satu Nisu valmistaa käsityönä uniikkeja sisustustekstiilejä perinteisiä ja innovatiivisia tekniikoita yhdistäen. Ensi vuonna tekstiilimuotoilija on kutsuttu esittelemään mm. poistotekstiilejä hyödyntäviä teoksiaan Yhdysvaltojen Minnesotassa toimivaan Textile Center -tekstiilitaidekeskukseen sekä Suomen New Yorkin konsulaattiin. Nisulle myönnettiin 20 000 euron apuraha vastuullisen tekstiilimuotoilun ja -taiteen vienninedistämiseen.

Muotoilutoimisto Piirre auttaa asiakasorganisaatioitaan tekemään monimutkaisetkin asiat helposti ymmärrettäviksi visualisoinnin ja tarinallistamisen keinoin. Säätiön myöntämän 10 000 euron apurahan avulla toimisto tutkii sitä, miten visuaalisuutta ja tekoälyä voidaan hyödyntää johtamisen, organisaatiokulttuurin ja työyhteisön kehittämisprojekteissa. Apurahan vastaanotti muotoilija Jenni Pääkkönen.

Optikko Laura Knuuti suunnittelee ja valmistaa aurinko- ja silmälasikehyksiä suomalaisista perinnemateriaaleista poronsarvesta ja koivun tuohesta Keloa Eyewear -brändin nimellä. Knuutille myönnettiin 10 000 euron apuraha kehysten valmistuksen osittaiseen koneistamiseen ja malliston yhtenäistämiseen.

Tekstiilisuunnittelija, värjäri ja kouluttaja Anna Vasko värjää kotimaista villaa luonnonvärein tekstiiliyritysten ja -taiteilijoiden tarpeisiin, sekä tuottaa omaa Aurinkokehrä -lankamallistoa. Vaskolle myönnettiin 10 000 euron apuraha luonnonväriaineisiin erikoistuvan pienteollisen värjäämön kehittämiseen.


Kuopion Muotoiluakatemian Säätiö tukee muotoilua ja yrittäjyyttä

Kuopion Muotoiluakatemian Säätiö on itsenäinen, vuonna 2014 perustettu yksityisin varoin toimiva säätiö, jonka tehtävä on tukea muotoilun uusia innovaatioita sekä muotoilualan yritysten kehittymistä. Kuopion Muotoiluakatemian Säätiö on jakanut apurahoja vuosittain vuodesta 2017 lähtien.

Kuopion Muotoiluakatemian Säätiön hallituksen puheenjohtajana toimii hallitusammattilainen Mika Sutinen ja varapuheenjohtajana museonjohtaja Merja Heiskanen, jäseniä ovat toimialajohtaja Elina Pallonen-Eriksson, varatuomari Tuula Kemppainen ja muotoilija Jukka-Pekka Suvala. Hallituksen varajäseniä ovat yrittäjä Maija-Liisa Keinänen, aluejohtaja Elina Laitinen ja hovioikeuden laamanni Riitta-Liisa Rautsi. Säätiön asiamiehenä toimii Kuopion Muotoiluakatemian rehtori ja Design Unionin toiminnanjohtaja Eija Tanninen-Komulainen.